MIMO антена — що це й у чому її перевага?

Для того, щоб краще зрозуміти принцип роботи MIMO антени давайте уявимо таку ситуацію: базова станція (БС) оператора мобільної мережі та модем стали двома географічними пунктами А і Б, між цими об'єктами прокладено певний шлях, люди, що пересуваються цим шляхом уособлюють інформацію, А - це ваша приймальна Антена, Б - це БС стільникового оператора. Люди пересуваються з одного пункту до іншого за допомогою поїзда, місткість якого – 100 осіб. Але людей, які хочуть з пункту Б дістатися пункту А набагато більше. Тому будується другий шлях і запускається новий поїзд, місткість якого теж 100 осіб. Таким чином, продуктивність та ефективність двох поїздів у 2 рази вища.

Так само влаштована і новітня технологія MIMO (англ. Multiple Input Multiple Output), вона дозволяє приймати одночасно більше потоків. Для цього використовуються різні поляризації сигналів, наприклад, горизонтальна і вертикальна — 2х2. Раніше, щоб приймати більше інформації, тобто більше потоків, знадобилося б придбання двох простих антен.

Сьогодні достатньо придбати лише одну антену MIMO. Покращена антена MIMO містить в одному корпусі відразу два набори випромінюючих елементів, так званих патчів, кожен з яких підключений до окремого гнізда. Другий варіант пристрою: є один набір патчів та запитка для двох портів, що дозволяє патчу функціонувати у двох напрямках: горизонтальному та вертикальному. В цьому випадку до двох гнізд приєднується єдиний набір патчів.

Переваги технології MIMO

До основних переваг належить можливість поліпшення пропускної спроможності, не розширюючи у своїй смугу. Так пристрій одночасно роздає кілька потоків інформації єдиним каналом.

Якість сигналу, що передається, і швидкість передачі даних стає кращою. Тому що технологія спочатку кодує дані, а потім на приймальній стороні відновлює їх.

Більш ніж удвічі збільшується швидкість трансляції сигналу.

Збільшуються і багато інших параметрів швидкості за рахунок використання двох незалежних кабелів, через які одночасно відбувається роздача та отримання інформації у вигляді цифрового потоку. Покращуються якості спектру наступних систем: 3G, 4G/LTE, WiMAX, WiFi, завдяки використанню двох входів та двох виходів.