Установка MIMO антени та налаштування 4G

Інструкція з встановлення та налаштування 4G MIMO антени

Для успішної та правильної установки MIMO антени рекомендуємо мати при собі:

1. SIM карти трьох операторів: Київстар, Vodafone та lifecell.
Базові станції операторів розміщені від вашої геолокації на різній відстані і відповідно матимуть різну пропускну спроможність. Простими словами, там, де Київстар показує швидкість до 12 Мбіт/c, lifecell може показати 20 Мбіт/c.
- Для визначення якості покриття трьох операторів – змінюйте SIM картки в смартфоні або використовуйте одночасно три пристрої.
2. Декілька видів антен:
- планшетну 4G LTE MIMO 2×17 dbi 1700-2700 МГц (рекомендується встановлювати на відстані до 23 км від базової станції в умовах непрямої видимості за наявності природних (рельєф місцевості) та штучних (стіни, будови) перешкод);
- спрямовану Стріла MIMO 4G LTE 1700-2170 МГц (20дб) (рекомендується встановлювати на відстані до 30 км від базової станції в умовах прямої видимості без прямих перешкод та перепадів рельєфу).
3. Кабель із щільністю обплетення не менше 60% та опором у 50 Ом.
- Рекомендуємо кабель Dialan RG58 біметал чорний або Dialan RG58 мідь білий. Використовуйте кабель не довше 10 метрів. Чим слабший прийом сигналу, тим довжина кабелю має бути меншою.
4. Комплектуючі: конектор F RG58 50 Ом – 4 шт, антенний перехідник ТИП SMA, CRC9 або TS9 – 2 шт.

Підготовка до встановлення.

1. Визначити найближчу базову станцію та детальну геолокацію. Ці показники дадуть Вам розуміння в який бік спрямовувати антену під час встановлення.

У цьому Вам допоможуть програми:
- Стільникові Вишки, Локатор - додаток для приблизної оцінки розташування GSM/WCDMA/LTE стільникових вишок на карті. Збереження вишок у базі даних. Ідентифікатори сот, рівень сигналу та GPS місцезнаходження (посилання для завантаження:
https://play.google.com/store/apps/details?id=ru.v_a_v.celltowerlocator&hl=ua).
- OpenSignal 3G/4G карти - програма для відстеження мобільних базових станцій, якості прийому мобільного сигналу. Даний помічник направить Вас до вишки – джерела стабільного та потужного сигналу. У статистиці Ви зможете ознайомитись із графіком якості сигналу (посилання для завантаження: https://opensignal.com/).

2. Визначити рельєф місцевості та точний кілометраж від базової станції до об'єкта, на якому Ви підключаєте інтернет.

В цьому Вам допоможе програма - Google Earth Pro (посилання для завантаження: https://www.google.com/intl/ru/earth/versions/).

Рельєф – це головний фактор, який потрібно врахувати при встановленні антени. Залежно від перепадів антену потрібно піднімати до рівня прямої видимості базової станції.

Встановлення антени.

1. Визначення місця встановлення антени.
Рекомендації:
- на відстані 50 - 100 метрів від антени не повинно бути близьких високих перешкод (дах, будівлі, лісопосадка, пагорби, гори), так як це заважає поширенню сигналу. Щоб уникнути цього, необхідно встановлювати антену якомога вище;
- на відстані 1 – 1,5 метра не повинно бути металевих та інших предметів, оскільки це викличе відображення радіохвиль і цим вплине на якість зв'язку;
- відстань від місця встановлення антени до точки знаходження вашого модему/роутера має бути якомога коротшим, оскільки застосування довгого з'єднувального кабелю може призвести до втрат сигналу та погіршення зв'язку. Якщо у Вас виявився надлишок кабелю, то краще використовувати його на підняття антени якомога вище над землею.

2. Визначення висоти монтажу антени.
Ми рекомендуємо встановлювати антену на рівні щонайменше 2,8 – 3 м (рівень другого поверху будинку). Використовуйте труби, щогли, кронштейни.

Налаштування відбувається на високій точці. Потрібно акуратно і потроху повертати антену на кронштейні приблизно градусів на 10-15 з інтервалом в 3-4 секунди і дивитися на рівень сигналу. Слід пам'ятати, що спрямована антена як ліхтар - світить тільки перед собою, тому задньою частиною вона нічого не зловить.

Увага! При налаштуванні антени варто пам'ятати, що 4G працює на високій частоті 1800/2600 MHZ. Такі хвилі не мають високої проникаючої здатності як, наприклад, той же GSM 900 або CDMA 800. Вони не здатні "пробити" щільні предмети, особливо металеві перепони. Метал на шляху прийому вашої антени – погано. Намагайтеся, щоб між вашою антеною та базовою станцією було якнайменше об'єктів, у тому числі і дах будинку. Прагніть прямої видимості базової станції. Бажано, щоб дерева починалися у вас не ближче ніж за 100-200 метрів від антени, а краще від 500 метрів. Поодинокі дерева не такі страшні, як масивні насадження.

Налаштування антени.

Закріпіть щоглу вертикально, попередньо встановивши необхідний кут нахилу антени, поверніть щоглу з антеною так, щоб максимум посилення антени був направлений у бік передбачуваного знаходження БС.
- Зробіть налаштування антени, обертаючи її вліво, вправо з кроком 5-15 градусів, щоразу перевіряючи рівень радіосигналу від базової станції, або швидкість передачі даних. Витримуйте між поворотами інтервал часу 1-5 хвилин. Потім обертайте вгору-вниз із кроком 2-3 градуси до максимального рівня сигналу.
- Знайшовши положення, при якому сигнал найбільш сильний (або максимальна швидкість передачі), виберіть оптимальну поляризацію. Для цього поміняйте кут антени по вертикалі. Виберіть максимальну швидкість передачі даних і затягніть гайки.
- Прокладіть та закріпіть кабель від антени до пристрою. Не допускайте різких перегинів та перетискань кабелю. Після укладання кабелю перевірте швидкість передачі даних. Якщо зв'язок з БС встановити не вдалося або швидкість передачі даних незадовільна, необхідно: перевірити якість з'єднання роз'ємів та цілісність кабелю, змінити мобільного оператора, місце встановлення антени, або використовувати антену з більшим коефіцієнтом посилення або навпаки меншим.

Успішної установки.