Як вибрати 4G модем?

Із запуском 4G в Україні на ринку з'явилася велика кількість різних модемів, здатних працювати в нових мережах LTE на високих швидкостях передачі даних.

Як розібратися в різноманітті модемів, як вибрати 4G модем для тих чи інших випадків, постараємося розібратися в цій статті.

4G модем - це пристрій, що забезпечує доступ в інтернет через мережу LTE мобільного оператора для одного або кількох пристроїв (ноутбук, стаціонарний ПК, смартфон, планшет, телевізор). Сучасні модеми працюють у мережах 3G та 4G+ (LTE-A).

Переваги 4G модему

Компактність. USB модем — це компактний і практичний пристрій для передачі даних. Його можна використовувати як стаціонарно — в будинку чи офісі, так і під час поїздок Україною та за кордон.

Універсальність. Модеми підтримують роботу в мережах LTE України та зарубіжних операторів. Під час закордонної поїздки Вам не доведеться «прив'язаним» до WiFi готелю чи кафе.

Висока швидкість. Сучасні 4G модеми здатні забезпечити швидкість доступу до Інтернету на рівні провідних кабельних мереж — 150 Мбіт/с і вище. А це можливість для серфінгу, прослуховування музики, перегляду відео, онлайн ігор, обміну повідомленнями тощо.

LTE мережі та робочі частоти

При виборі 4G модему потрібно звернути увагу на частоти LTE, що підтримуються.

Мережі 4G операторів Київстар, Vodafone Ukraine та Lifecell розгорнуті на трьох частотах – LTE FDD 900 МГц, 1800 МГц та 2600 МГц. У великих містах є покриття 1800 та 2600 МГц, а у дрібних містах, селах та на трасах – 900 МГц та 1800 МГц. Виходячи з Вашого місця розташування та покриття операторів вибирайте 4G модем з 1800 та 900 частотами, а краще всі три частоти.

Ці частоти дуже популярні серед мобільних операторів усього світу і якщо Ваш модем підтримує їх - Ви не залишитеся без зв'язку під час закордонної подорожі. Але перед такою поїздкою обов'язково уточнюйте, які частоти підтримують місцеві оператори мобільного зв'язку.

Типи 4G модемів

4G модеми бувають двох типів – класичний USB модем та USB модем з WiFi модулем. Перші коштують дешевші, другі — дорожчі.

Класичний 4G модем варто вибрати, якщо Вам потрібен доступ в інтернет тільки на одному пристрої (комп'ютері, ноутбуці).

4G модеми з WiFi модулем

Якщо Вам необхідний доступ в інтернет для декількох пристроїв одночасно - вибирайте USB модем із вбудованим модулем WiFi.

Такий модем можна підключити до мережі електроживлення через адаптер, USB порт комп'ютера або ноутбука, а в автомобілі через автозаряджання. Інтернет доступ при цьому буде як USB і Wi-Fi до 10 пристроїв одночасно в радіусі 10-15 метрів.

Варіант 4G модему з модулем Wi-Fi більше підходить для домашнього використання. З його допомогою можна забезпечити інтернет доступом одночасно кілька пристроїв у квартирі, на дачі та в автомобілі під час заміської подорожі.

Використання з WiFi роутером

У великій квартирі, приватному будинку або офісі USB модем використовують у парі з маршрутизатором WiFi. Для цього в роутері має бути присутнім USB порт. Модем приймає сигнал оператора, а маршрутизатор роздає отриманий сигнал WiFi в радіусі 50-100 метрів.

Для практичної реалізації роботи двох таких пристроїв слід підібрати сумісні моделі модему та маршрутизатора. У деяких випадках під час роботи модему у зв'язці з роутером зручніше використовувати модеми з поворотним USB.

Підключення додаткової антени

Якщо Ви плануєте використовувати модем у сільській місцевості, де до БС досить далеко (більше 5 км) або в міських умовах, де через щільну забудову сигнал залишає бажати кращого — слід вибирати 4G модем з можливістю підключення антени.

За допомогою зовнішньої антени можна значно покращити прийом сигналу модему та у кілька разів збільшити швидкість передачі даних.

Існують модеми за допомогою технології MIMO і без підтримки такої. Модеми з MIMO мають два антенних роз'єми, без MIMO - один.

MIMO (Multiple Input Multiple Output) — метод просторового кодування сигналу, що дозволяє збільшити смугу пропускання каналу, в якому передача даних та прийом даних здійснюються системами з кількох антен.

Простіше кажучи технологія MIMO дозволяє значно збільшити пропускну спроможність каналу та швидкість доступу до інтернету.

Ціна 4G модему

Важливим параметром підбору модему 4G є його вартість. Найчастіше вона залежить від швидкісних характеристик, наявності Wi-Fi модуля, роз'ємів для підключення антени.

Більшість сучасних модемів з підтримкою 4G можуть забезпечити швидкість передачі до 150 Мбіт/сек (LTE Cat 4). Існують модеми LTE Cat 6, Cat 7 і вище, вони здатні забезпечити швидкість до 450 Мбіт/сек і коштують дорожче.

4G модем з WiFi модулем також обійдеться дорожче звичайного в середньому на 200-500 грн. Наявність роз'ємів для підключення антени впливають на ціну, але не значно (в середньому від 50 до 100 грн).

Підібрати та купити 4G модем або Wi-Fi роутер за вигідною ціною можна у нашому інтернет-магазині.