З розвитком технологій швидкісної передачі даних REV B та популяризацією планшетів, комунікаторів тощо з'явилася необхідність у мобільних пристроях, з функцією Wi Fi. Так звані мобільні роутери. У цій статті їх і розглянемо.

Першим на ринку України Wi-Fi REV B роутером став Huawei EC5321, випущений спеціально для компанії Інтертелеком. Трохи згодом після його появи, був завезений його аналог Huawei E5-0318. Між ними немає жодних відмінностей, повністю ідентичні пристрої, ось тільки Huawei EC5321 покладено під оператора Інтертелеком, а Huawei E5-0318 може працювати також і з PEOPLEnet. Є відмінність у WEB інтерфейсі, немає російської, але це не так важливо. На жаль, роз'єму під зовнішню антену немає, є інженерний роз'єм під кришкою, можливо, він підійде, але особисто я нікому не рекомендую туди щось пхати, інакше можна його вивести з ладу. Тому використовувати його в межах міста та у зонах впевненого прийому можна досить комфортно. Huawei E5-0318  та Huawei EC5321  добре себе зарекомендували та є надійними пристроями. Рекомендую!

Ще одним REV B Wi-Fi роутером є Huawei EC 315, у поєднанні з посиленою батареєю Power IE-Link надає йому мобільності та забезпечує до 10 годин роботи без підзарядки. Також Huawei EC315 можна використовувати, подаючи йому, живлення від будь-якого USB порту, це може бути ноутбук, магнітола, або перехідник з прикурювача в машині, в цьому випадку немає потреби в окремій батарейці та стежити за її зарядом. Є повноцінний роз'єм під антену. Можна використовувати в зонах слабкого сигналу мережі разом із антеною через перехідник.

Вивчивши ринок та потреби абонентів, було випущено двостандартний Wi Fi роутер з підтримкою REV B та UMTS. Модель L10 або ще можете зустріти назву Sentar R66. Ця модель тільки з'явилася на ринку України, бо відгуків про неї небагато. Працює тільки від RUIM або SIM картки, можете використовувати будь-який оператор CDMA або GSM. Є роз'єм RJ-45 та слот для картки microSD.  

Ось все, що є на сьогодні з мобільних роутерів REV B. Я думаю, що надалі цей ринок розвиватиметься і цей список поповниться.