Apple називає свій апарат "повітряним", причому заслужено. Таким же епітетом компанія характеризує MacBook Air, який такий самий тонкий і легкий.

iPad Air має екран в 9,7 дюйма, при цьому гаджет став значно легшим і тоншим, в порівнянні з попередніми моделями. Пігулка важить приблизно 470 грамів, що на 150 грам легше, ніж у iPad 4, а товщина становить 7,5 мм проти 9,4 мм у четвертого айпада. Ширина планшетника за рахунок вузьких бічних рамок зменшилася до 169,5 із 185,7 мм.

Апаратна складова iPad Air також зазнала істотних змін. Планшет оснастили двоядерним 64-розрядним чіпом A7 з тактовою частотою 1,3 ГГц, гігабайтом оперативної пам'яті та "співпроцесором руху" M7, таким самим, як у iPhone 5S. iPad Air дооснастили до двох антен Wi-Fi проти однієї раніше. Також iPad Air підтримує технологію MIMO, яка може забезпечувати стабільний сигнал на віддаленій відстані від роутера.

Також, за твердженням Apple, 2-ядерний A7 вдвічі перевершує процесор в iPad 4. В результаті цього з'явилася відчутна різниця при відкритті сильно навантажувальних чіп програм і ігор, таких як GarageBand, iMovie , Infinity Blade III або Vjay.

У вироблених тестах iPad Air показав трохи більшу продуктивність, ніж iPhone 5S, і на 80%, ніж iPad 4. Новий "айпад" зумів випередити інші гаджети за кількістю кадрів в секунду. На GXFBench 2.7 T-Rex HD Offscreen він видав 25 кадрів/ Задня камера iSight зберегла колишню роздільну здатність - 5 мегапікселів. Однак для відеочата значно покращено фронтальне "око", він став набагато краще знімати при поганому світлі. Мікрофон дістався місце на задній кришці, що дозволяє під час дзвінків краще придушувати фоновий шум. Динаміки переїхали вниз із нижнього лівого кута, ближче до порту Lightning. Apple обіцяє автономної роботи ті ж 10 годин. Найближчим часом планшети в Україні, типу iPad Air , стануть повсякденною справою. Продажі новинки взяли свій початок 1 листопада. Ціни на iPad залишилися незмінними: базова модель стане в 499 доларів. Власники нового "айпада" як бонус отримають Keynote, Numbers, Pages, GarageBand, iPhoto та iMovie. Зазвичай дані програми продаються за 5-10 доларів.